Online Számla - Március végéig tart a szankciómentes időszak

StartÜzlet beszélgető, 2021. 01. 04.

2021. január 4-től változnak a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok.

2021. január 4-től minden olyan számláról amire az Áfa tv. számlázási szabályai alkalmazandóak, online adatszolgáltatási kötelezettségnek kell eleget tenni a NAV Online Számla rendszerébe.

Új szabályként kerül bevezetésre, hogy a nem áfaalany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet, illetve a nem belföldi áfaalany, azaz más tagállami vagy harmadik országbeli áfaalany részére számlázó programmal kiállított vagy kézi úton kibocsátott számlák adatait is kötelező lesz beküldeni a NAV-hoz.

A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerülnek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

A szankciómentességnek azonban van egy fontos feltétele!

A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek 2021. január 4. előtt nem kellett online számlaadat-szolgáltatást teljesíteniük, kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben. A fentieknek megfelelő esetekben a szankciómentességnek nem feltétele a jelzett időszakban nem teljesített adatszolgáltatás utólagos pótlása vagy a nem megfelelő adatszolgáltatás utólagos korrekciója.

Azoknak a StartÜzlet Előfizetők amelyek az 123Számla.hu online számlázó programot használják és még nem végezték el a NAV Online számla regisztrációt, az alábbi oldalakon érnek el segítséget a regisztrációhoz:

A regisztrációra vonatkozó bővebb információ a következő weboldalon található:https://onlineszamla.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol.

A regisztráció a https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start weboldalon végezhető el, ahol egy rövidfilm is segíti az Online Számla rendszerbeli regisztrációt.

Segítség az 123zámla fiókkal történő NAV összekötéshez:

Az 123Számla fiókba belépve rögzíteni kell a vállalkozást hitelesítő adatokat az adatkapcsolat kialakításához, mely eredményét rendszerünk visszaigazolja (Beállítások > Általános > NAV Online számla fül).

A sikeres kapcsolatot az alábbihoz hasonló állapotjelzés fogja ismertetni.

Az adatszolgáltatás a poszt megjelenésének időpontjában a 2021. január 4. előtti szabályozás szerint működik. Rövidesen át fog állni rendszerünk az új szabályozásoknak megfelelő működésre, melyről minden Előfizetőnket tájékoztatni fogjuk.

Kontor Zoltán

Hozzászólás

Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk válaszol.

06 30 535 2181

Üzenetküldés

Próbálja ki ingyen

Szolgáltatásunkat kötelezettségek nélkül kipróbálhatja:

Ingyenes kipróbálás

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ »Rendben