Milyen domain néven legyen elérhető a webáruházam, és miért legyen .hu végződésű (földrajzi célzás)?

Saját webáruház nyitás, 2013. 10. 29.

Egy webáruház indulásakor alapvető kérdés, hogy mi legyen a domain név? Ebben a bejegyzésben olyan fontos szempontokat ismertetünk, amelyek átgondolása nélkül gyakran születnek rossz döntések, annyira rosszak, hogy akár még a Magyarországra szűkített Google kereséseket is elbukhatja.

Első és legfontosabb, hogy a használni kívánt domain név szabad legyen. Azt, hogy egy domain név szabad-e, ne azzal a módszerrel ellenőrizze, hogy a böngésző címsorába begépelve megtekinti, van-e rajta működő oldal! Ezzel a módszerrel ugyanis lehet, hogy téves eredménytkap, előfordulhat, hogy a domain név bejegyzett állapotú, de jelenleg nem üzemel rajta semmilyen weboldal.

A webáruházhoz használni kívánt domain név státuszát megbízható módon az alábbi webcímen tudja ellenőrizni:

http://www.domain.hu/domain/szabad-e/

Mielőtt domain név keresésekbe kezdene, az alábbi szempontokat javasolt figyelembe venni a szóba jöhető domain név kiválasztásakor.

Ha a magyar piacra kíván webáruházából értékesíteni, akkor a domain magyarul értelmezhető legyen, és .hu végződéssel rendelkezzen. Fontos szempont a domain névhez tartozó végződés, mivel nem nemzetközi domain végződések esetén a Google Webmaster Toolsban nem állítható át a földrajzi célzás, így a Magyarországra szűkített Google kereséseknél nem jelenne meg a találati listában. Nemzetközi nevek esetén beállítható a földrajzi célzás, bővebb segítség: https://support.google.com/webmasters/answer/62399?hl=hu

A .hu végződés esetén nem kell beállítani, sőt nem is lehet átállítani, alapból Magyarországból származónak fogja a Google gondolni az Ön webáruházát. Pont ez a baj azzal, ha például .co.uk végződést választ, akkor a Google megváltoztathatatlanul az Egyesült Királysághoz fogja sorolni webáruházát.

Az ideális webáruház domain név:

Magyar piacra történő értékesítés esetén .hu végződésű

A Google földrajzi célzása nem változtatható meg más országokhoz tartozó végződések esetén, csak akkor, ha nemzetközi a végződés).

Könnyen megjegyezhető

Kerülje az idegen nyelveket, ha csak nem egy ismert külföldi márkát fog értékesíteni.

Konkurens domainektől eltérő és nem csak 1-2 karakterben

Tipikus hiba, amikor a kötőjeleles vagy a kötőjel nélkül domain változat másnak a tulajdona, ugyan ez probléma gyakori az ékezetes és ékezet nélkül domainekkel is).

Márkaépítésre alkalmas, tehát nem csak keresési kifejezésekből áll a név

Nem a keresőknek lett választva, például ne a bogyo-webaruhaz-hazhozszallitassal-bogyo.hu domain-t válassza. Néhány éve még kifejezetten javasolt volt a főbb kulcsszavakat használni a domain névben, de mára már ennek kisebb szerepe van, ráadásul nem tud márkaépítés szempontjából különbözni a rengeteg hasonló nevű webáruháztól.

A keresők egyre intelligensebbek, kisebb jelentőséggel bír a kulcsszavakkal teletűzdelt domain. Természetesen ezzel nem azt mondjuk, hogy kerülje az olyan domaint amely tartalmazza főbb kulcsszavát, de ne ez legyen az elsődleges szempont a kiválasztáskor. Ha talál ilyen szabad domain nevet és az előbbi ismertetett szempontból márkaépítésre alkalmas, akkor válassza azt bátran.

Alapértelmezetten ékezet nélküli

Amennyiben szabad az ékezetes változat azt is célszerű bejegyezni.

Még egy javaslat:

Használjon a domain névhez tartozó e-mail címet amely például info@domainneve.hu formátumú!

A StartÜzletes webáruházak esetén alapértelmezetten biztosított felár nélkül a webáruház ténylegesen saját domain néven történő működtetése (tehát nem csak átirányítással).

Az általunk történő domain név regisztrációk mindegyikénél a megrendelő nevére kerül bejegyzésre a domain. A domain névhez e-mail fiókot is tudunk biztosítani.
Ha webáruháza még nem saját domain néven érhető el vegye fel Ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot (már bejegyzett domain név is beállítható a webáruházhoz).

Kontor Zoltán

Hozzászólás

Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk válaszol.

06 30 535 2181

Üzenetküldés

Próbálja ki ingyen

Szolgáltatásunkat kötelezettségek nélkül kipróbálhatja:

Ingyenes kipróbálás

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ »Rendben