Geo-blocking rendelet

StartÜzlet beszélgető, 2019. 01. 22.

2018. december 3-tól alkalmazandó az (EU) 2018/302 rendelet mely az ügyfelek állampolgárságán, lakóhelyén vagy letelepedési helyén alapuló indokolatlan diszkriminációt hivatott felszámolni.

Mi a rendelet célja?

Az elektronikus kereskedelem kibontakozása, ne érje a fogyasztókat árazás vagy fizetési feltételek tekintetében megkülönböztetés.

Statisztikák alapján az európai polgárok mindössze 15%-a vásárol másik EU-s ország webáruházából melyik egyik fő oka a területi alapú korlátozás, illetve megkülönböztetés.

Mit is jelent ez egy webáruházra nézve?

  • A webáruházak nem akadályozhatják meg egy másik EU-s tagállamból a megrendelés fogadását, nem utasíthatják vissza a megrendelés teljesítését, illetve nem alkalmazhatnak IP cím alapján eltérő árazást.
  • Nem végezhet automatikus átirányítást a más tagországból érkező látogató látogatóval szemben. Tehát ha egy látogató Ausztriából érkezik a webáruház oldalára, nem irányíthatja át automatikusan a ".hu" verzióról az áruház ".at" verziójára.
  • A rendelet nem kötelezi a webáruház tulajdonosát a külföldi címre történő csomag kézbesítést. Más EU tagállamból érkező rendelés esetén magyarországi címet kell megadnia a megrendelőnek amelyre a hazai csomagszállítási díjazással kell biztosítani a csomag kézbesítését.
  • A webáruház nem alkalmazhat a fizetési módokat tekintve indokolatlan megkülönböztetést a vevőkkel szemben állampolgársága, lakóhelye vagy székhelye alapján.

Forrás: consilium.europa.eu

Kontor Zoltán

Hozzászólás

Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk válaszol.

06 30 535 2181

Üzenetküldés

Próbálja ki ingyen

Szolgáltatásunkat kötelezettségek nélkül kipróbálhatja:

Ingyenes kipróbálás

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ »Rendben