SPAM törvény: a hírlevél küldéssel kapcsolatos törvényi szabályozások

E-mail marketing, 2009. 05. 08.

Frissítve! Az egyik közkedvelt kommunikációs csatorna a már meglévő és leendő ügyfelekkel a hírlevél formájában történő tájékoztatás, termékajánlás. A hírlevél küldést alkalmazók száma jelentős, azonban csak nagyon kevesen tudják az ide vonatkozó törvényi szabályozásokat, melyeket érdemes figyelembe venni és betartani, hiszen jelentős pénzbírságra lehet számítani valamely pont be nem tartása esetén.

Friss információ! Reklám törvény módosítás!

Az Országgyűlés elfogadta az új reklámtörvény módosítását, így a jövőben nem szükséges a hírlevél feliratkozáskor bekérni magánszemélyektől a lakcímet! A törvénymódosítás 8 nap múlva lép hatályba!

Feliratkozók gyűjtése

2008. június 28–án kihirdetett, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény szeptember elsejétől jelentős változtatásokat hozott a hírlevél feliratkozók legális gyűjtésének lehetőségével kapcsolatban. A törvényi szabályozás értelmében kötelező megadnia feliratkozónak a nevét, és lakcímét is. A már meglévő e-mail cím listának kiegészítésére 2009. május 31-ig egy átmeneti időszak áll rendelkezésre, ezt követően rendelkezni kell egy hozzájáruló nyilatkozattal, mely tartalmazza a magánszemélyek nevét, és lakcímét is.

Leiratkozás lehetősége

Szabályozás érelmében minden kiküldött hírlevélben biztosítani kell az azonnali leiratkozás lehetőségét a felhasználónak, azaz a levél címzettjének. Nem szabályosak az olyan utasítások mint például: „küldjön egy e-mail-t leiratkozás tárggyal”, „látogasson el weboldalunkra leiratkozáshoz” stb..
A levél címzettjének az adott levélben biztosítani kell az azonnali leiratkozás lehetőségét.
StartÜzlet rendszerében minden kiküldött hírlevél láblécében megadott url címre kattintva leiratkozhat a levél címzettje az adott levelezési listáról.

Kéretlen levél?

Minden olyan reklámlevél, mely a címzett előzetes hozzájárulása nélkül kerül kiküldésre kéretlen levélnek minősül.
Hozzájárulás jogszerű megszerzési módjai közül a legelterjedtebb a weboldaldalon történő feliratkozás. Ebben az esetben a feliratkozó egyértelműen hozzájárul a tájékoztatás, reklámok, ajánlatok fogadásához. A StartÜzlet rendszerében a hírlevél feliratkozást követően a megadott e-mail címre egy megerősítő linket tartalmazó e-mail érkezik, amely tartalmaz a feliratkozás véglegesítéséhez szükséges url címet. Erre a címre kattintva feliratkozási szándékát az e-mail cím tulajdonosa megerősíti. Ezzel szinte teljesen kizárható, hogy illetéktelen személy felhasználja az e-mail címet valamely listára történő feliratkozásra.
Minden olyan jellegű e-mail-ben törtnő megkeresés, mely a hozzájárulást kéri jogszerűtlen, mivel kéretlenül érkezik, valamilyen szolgáltatást vagy terméket hirdetnek, az ilyen levelek esetében sem rendelkezik a küldő a címzett előzetes hozzájárulásával.
Fenti esetek jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozás értelmében magánszemélyekhez köthető e-mail címek esetén értendő.
2008. június 28–án kihirdetett, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény külön választja a magánszemélyekhez és cégekhez köthető e-mail címeknek küldött levelek SPAM-ként történő értelmezését. A szabályozás értelmében nem sért törvényt, a levél feladója, ha céghez köthető e-mail-címre küldi el ajánlatát. (pl: info@, cegnev@ stb..) Természetesen ez nem mentesíti a levél küldőjét az alól, hogy beazonosítható legyen, azaz minden szükséges adatot megadjon magáról mint szolgáltató, vagy terméket értékesítő gazdasági társaság. (cégnév, kapcsolat felvételi adatok, leiratkozás lehetősége stb..)

További információk, részletek a http://nhh.hu weboldalon olvashatóak.

Fontos! StartÜzlet rendszerében megtalálható hírlevél modullal SPAM levelek küldése tilos! Erre utaló cselekedet, vagy bejelentés esetén azonnal felfüggesztésre kerül a szolgáltatás, illetve a megtörténnek a szükséges jogi lépések, melyek következtében az áruház felhasználója akár 500.000 Ft-ig terjedő pénzbírságra is számíthat.

Kontor Ádám

Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk válaszol.

06 30 535 2181

Üzenetküldés

Próbálja ki ingyen

Szolgáltatásunkat kötelezettségek nélkül kipróbálhatja:

Ingyenes kipróbálás

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ »Rendben